WordPress Webdesigner

Webdesign – Homepage tips

Een effectief schema voor een homepage bestaat uit vijf elementen: binnenkomer, bevestiging, aanbod, vertrouwen en uitnodiging.

Hieronder beschrijf ik elk element kort:

Binnenkomer: Dit is het eerste wat een bezoeker van jouw website ziet. Het is belangrijk dat dit element de aandacht trekt en interesse wekt. Dit kan bijvoorbeeld door een pakkende kop, een aantrekkelijke afbeelding of een video die de boodschap van de website samenvat.

Bevestiging: Het is belangrijk dat de bezoeker weet dat hij op de juiste plek is. Geef daarom een korte introductie over wat de bezoeker kan verwachten op jouw website en wat de belangrijkste voordelen zijn. Bijvoorbeeld: “Welkom op onze website. Wij zijn dé specialist in…”

Aanbod: Laat de bezoeker zien wat je te bieden hebt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van afbeeldingen of korte beschrijvingen van jouw producten of diensten. Maak duidelijk wat de bezoeker kan bereiken of oplossen met jouw producten of diensten.

Vertrouwen: Om de bezoeker te overtuigen van de kwaliteit van jouw producten of diensten is het belangrijk om vertrouwen uit te stralen. Dit kan bijvoorbeeld door het tonen van keurmerken, klantbeoordelingen of referenties van andere tevreden klanten.

Uitnodiging: De bezoeker moet worden uitgenodigd om actie te ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een call-to-action, zoals “Bestel nu” of “Neem contact op”. Zorg ervoor dat de call-to-action opvalt en gebruik een duidelijke knop om de bezoeker aan te moedigen tot actie.

Een voorbeeld van hoe deze elementen kunnen worden ingezet op een homepage:

 • Binnenkomer: Een grote afbeelding met een slogan of tagline die de aandacht trekt.
 • Bevestiging: Een korte beschrijving van het bedrijf, de producten of diensten en de voordelen die de bezoeker kan verwachten.
 • Aanbod: Een overzicht van de producten of diensten met afbeeldingen en korte beschrijvingen.
 • Vertrouwen: Een aantal klantbeoordelingen of referenties van tevreden klanten.
 • Uitnodiging: Een duidelijke call-to-action, zoals “Bestel nu” of “Neem contact op”.

Homepage tips

Concrete opzet van de homepage

Een goede homepage is van cruciaal belang voor het succes van een website. Het is het eerste wat bezoekers zien en het kan bepalen of ze doorgaan met het verkennen van de site of direct vertrekken. Om een effectieve homepage te creëren, moeten er verschillende elementen in overweging worden genomen, waaronder tekstuele inhoud, opbouw, strategie en informatie.

Hieronder vind je een aantal belangrijke onderdelen die niet mogen ontbreken op een homepage:

Header: De bovenkant van de pagina met het logo en de navigatieknoppen.

Hero-sectie: Dit is het eerste wat bezoekers zien als ze de homepage openen. Het bevat meestal een grote afbeelding of video en een korte, krachtige boodschap die de bezoekers aanspoort om verder te scrollen.

Kernboodschap: Hierin wordt duidelijk gemaakt wat het doel van de website is en wat de bezoekers kunnen verwachten.

  • Features of diensten: Hier worden de belangrijkste features of diensten van de website uitgelicht.
  • Social proof: Dit zijn positieve referenties, testimonials of recensies die aangeven dat anderen tevreden zijn met de diensten of producten die de website aanbiedt.
  • Blog of nieuwssectie: Als de website regelmatig nieuws of blogs publiceert, is het handig om hier een speciale sectie voor in te richten.
  • Call-to-action: Dit is een button of link die de bezoeker aanspoort om een bepaalde actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier, het bekijken van een product of het aanmelden voor een nieuwsbrief.
  • Footer: De onderkant van de pagina met bijvoorbeeld contactgegevens, het privacybeleid en andere belangrijke links.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de homepage een overzichtelijke en aantrekkelijke lay-out heeft, met een duidelijke hiërarchie van informatie en aantrekkelijke visuals. Houd ook rekening met de gebruikerservaring en maak de website navigatie eenvoudig en intuïtief.

 

Tekstuele inhoud

De kop van de homepage moet de aandacht van de bezoeker trekken en kort samenvatten waar de website over gaat. Het moet duidelijk en eenvoudig zijn, zodat de bezoeker onmiddellijk begrijpt wat hij kan verwachten als hij verder klikt.

Een korte introductietekst kan helpen om bezoekers te informeren over de inhoud van de website en hen te overtuigen om verder te lezen. Dit kan bijvoorbeeld een beschrijving zijn van de producten of diensten die worden aangeboden, of een samenvatting van de inhoud van de website.

Het is belangrijk om de tekstuele inhoud van de homepage kort en bondig te houden. Bezoekers willen niet worden overweldigd door grote hoeveelheden tekst. Door gebruik te maken van bulletpoints of een samenvatting van de belangrijkste punten kan de informatie op een overzichtelijke manier worden gepresenteerd.

Hieronder volgen enkele tips voor het opzetten van teksten op de homepage:
 • Zorg voor een pakkende headline: Een goede headline moet de aandacht van de bezoeker trekken en hem of haar nieuwsgierig maken naar de rest van de pagina.
  .
 • Maak de boodschap duidelijk: De belangrijkste boodschap van de website moet snel en duidelijk worden gecommuniceerd. Gebruik korte, bondige zinnen en maak gebruik van bullet points om de belangrijkste informatie op te sommen.
  .
 • Benadruk de voordelen: Geef de bezoeker een reden om door te gaan met het verkennen van de website. Benadruk de voordelen die de website biedt, zoals kostenbesparingen, tijdswinst of gemak.
  .
 • Gebruik social proof: Het toevoegen van getuigenissen van tevreden klanten of het weergeven van cijfers over het aantal klanten dat de website heeft geholpen, kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten.
  .
 • Maak het persoonlijk: Gebruik persoonlijke en informele taal om de bezoeker zich op zijn gemak te laten voelen en om een menselijke connectie te creëren.
  .
 • Gebruik keywords: Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden van de website in de teksten op de homepage zijn opgenomen, om de vindbaarheid van de website in zoekmachines te verbeteren.
  .
 • Maak het scannable: Bezoekers scannen vaak de inhoud van een website, dus zorg ervoor dat de teksten op de homepage makkelijk te scannen zijn, door gebruik te maken van koppen, subkoppen, bullet points en korte alinea’s.
  .
 • Maak het uniek: Zorg ervoor dat de teksten op de homepage uniek zijn en de identiteit van de website weergeven. Vermijd het kopiëren van teksten van andere websites, omdat dit negatieve gevolgen kan hebben voor de vindbaarheid en de reputatie van de website.
  .
 • Denk aan de tone of voice: Denk goed na over de tone of voice van de website en pas de teksten hierop aan. Wil je bijvoorbeeld een informele en speelse uitstraling hebben, of juist zakelijk en professioneel overkomen?
  .
 • Houd de doelgroep in gedachten: Schrijf de teksten op de homepage met de doelgroep in gedachten. Wat zijn de interesses en behoeften van de doelgroep en hoe kun je deze het beste aanspreken?
  .
 • Maak gebruik van storytelling: Een goed verhaal kan de aandacht van de bezoeker vasthouden en kan helpen bij het opbouwen van een emotionele connectie met de website. Vertel bijvoorbeeld het verhaal achter de oprichting van het bedrijf of de visie achter de producten of diensten.
  .
 • Houd het kort en krachtig: Houd in gedachten dat de meeste bezoekers van een website weinig geduld hebben. Zorg ervoor dat de teksten op de homepage kort en krachtig zijn en vermijd lange en ingewikkelde zinnen.
  .
 • Zorg voor een goede hiërarchie: Maak gebruik van koppen en subkoppen om de hiërarchie van de teksten op de homepage duidelijk te maken. Hierdoor kan de bezoeker snel de belangrijkste informatie vinden.
  .
 • Maak het makkelijk scanbaar: Gebruik witruimte en maak gebruik van bullet points om de teksten op de homepage makkelijk scanbaar te maken.
  .
 • Maak gebruik van een duidelijke structuur: Zorg voor een duidelijke structuur op de homepage en verdeel de teksten in blokken. Hierdoor kan de bezoeker snel de gewenste informatie vinden.
  .
 • Zorg voor consistentie: Zorg voor consistentie in de teksten op de homepage en pas dezelfde tone of voice en schrijfstijl toe op alle pagina’s van de website.

 

Opbouw van de homepage

Een overzichtelijke navigatie is van groot belang voor een effectieve homepage. Zorg ervoor dat de navigatie duidelijk en gemakkelijk te begrijpen is. Een menu met duidelijke categorieën en subcategorieën kan hierbij helpen. Het is ook belangrijk om de belangrijkste informatie in het midden van de pagina te plaatsen, aangezien dit het meest opvalt en de meeste aandacht van de bezoeker trekt.

Een goede opbouw van de homepage kan ook worden bereikt door middel van een visuele hiërarchie. Dit betekent dat belangrijke informatie op de homepage op een visueel aantrekkelijke manier wordt weergegeven, zoals door middel van afbeeldingen, video’s of grafieken. Hierdoor wordt de informatie gemakkelijker te begrijpen en onthouden.

 

Strategie van de homepage

Een effectieve homepage bevat ook een duidelijke strategie. Een call-to-action knop kan bijvoorbeeld worden geplaatst om bezoekers aan te moedigen om contact op te nemen, een product te kopen of zich in te schrijven voor een nieuwsbrief. Dit moet echter wel op een subtiele manier gebeuren, om te voorkomen dat bezoekers het gevoel krijgen dat ze worden gedwongen om iets te doen.

Sociale bewijskracht kan ook worden gebruikt om de betrouwbaarheid van de website te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van klantbeoordelingen, statistieken over het aantal klanten of awards die zijn gewonnen.
.

Hulp nodig met jouw WordPress site?

Homepage tips

Als je toe bent aan een nieuw WordPress webdesign, dan ben je bij mij aan het juiste adres! Ik ben een freelance webdesigner, gespecialiseerd is in het ontwerpen en ontwikkelen van WordPress-websites.

Mijn diensten als webdesigner omvatten het volledige proces van webdesign, vanaf het ontwerpen van het concept tot het opleveren van een volledig functionele en effectieve website.

Met mijn uitgebreide kennis van WordPress en SEO (zoekmachine optimalisatie), kan ik jouw website aantrekkelijker maken voor jouw doelgroep en tegelijkertijd meer verkeer genereren vanuit zoekmachines. Neem contact met mij op en laten we samen jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau tillen!

Tjeerd Engel
Gespecialiseerd in WordPress &  SEO

Offerte opvragen .
.

Homepage tips – Websites en Webdesign

Door Tjeerd Engel

Als freelance webdesigner uit Friesland, help ik bedrijven met het opzetten, verbeteren en/of onderhouden van hun WordPress website en SEO. Mijn 22 jaar kennis en ervaring als Internet Marketeer pas ik toe bij het bouwen van nieuwe WordPress websites en zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk jij als ondernemer meer uit jouw website te kunnen halen of vind jij WordPress ingewikkeld? Dan kan ik je helpen. Wil je weten hoe? Stuur mij dan een e-mail: info@tjeerdengel.nl of bel mij via 06 - 119 52 361