Hoe schrijf je een goede webtekst

Hoe schrijf je een goede webtekst?

Een goede opbouw van een webtekst kan helpen om de leesbaarheid te verbeteren en de aandacht van de lezer vast te houden. Hier is een veelgebruikte opbouw:

 1. Titel: De titel van de webtekst moet duidelijk en aantrekkelijk zijn en de lezer laten weten waar de tekst over gaat.
 2. Inleiding: De inleiding moet de lezer aanspreken en duidelijk maken waar de tekst over gaat. Het kan handig zijn om een probleem te benoemen waar de lezer mee te maken heeft en te laten weten dat je in de tekst een oplossing of antwoord biedt.
 3. Body: De body van de tekst is het grootste deel van de webtekst. Verdeel de tekst in korte alinea’s en gebruik subkoppen om de tekst overzichtelijk te maken. Zorg ervoor dat de tekst goed leesbaar is door eenvoudig taalgebruik en eventueel gebruik van visuals zoals afbeeldingen of video’s.
 4. Call-to-action: Sluit de tekst af met een duidelijke call-to-action, zoals het aanvragen van meer informatie, het plaatsen van een bestelling of het maken van een afspraak.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een goede opbouw afhankelijk is van het doel van de webtekst en de doelgroep. Een product beschrijving kan bijvoorbeeld een andere opbouw hebben dan een blogpost. Het is daarom belangrijk om de opbouw te kiezen die het beste past bij de inhoud en het doel van de webtekst.

Hier nog enkele algemene tips om te volgen:

 • Schrijf voor je doelgroep: Denk aan wie je doelgroep is en schrijf in een taal die zij begrijpen. Probeer te vermijden dat je te technische termen of jargon gebruikt, tenzij je zeker weet dat jouw doelgroep dit begrijpt.
 • Houd het kort en bondig: Mensen lezen webteksten vaak snel en willen snel de informatie vinden die ze zoeken. Maak het dus gemakkelijk voor hen door de tekst in korte, duidelijke alinea’s te verdelen en gebruik te maken van koppen, subkoppen en lijsten om de informatie overzichtelijk te maken.
 • Zorg voor een goede structuur: Een goede webtekst heeft een duidelijke structuur. Begin met een inleiding waarin je het onderwerp introduceert, geef vervolgens wat achtergrondinformatie, bespreek de belangrijkste punten en sluit af met een conclusie.
 • Maak gebruik van visuals: Visuele elementen zoals afbeeldingen, video’s en grafieken kunnen helpen om de inhoud van je tekst te versterken en de aandacht van de lezer te trekken.
 • Schrijf in actieve vorm: Gebruik actieve zinnen in plaats van passieve zinnen. Actieve zinnen maken de tekst actiever en maken het ook gemakkelijker voor de lezer om de informatie te begrijpen.
 • Zorg voor goede SEO: Schrijf de tekst met de juiste zoekwoorden en tags om ervoor te zorgen dat zoekmachines jouw tekst goed kunnen vinden.
 • Schrijf voor scannen: De meeste mensen lezen webteksten niet van begin tot eind, maar scannen deze snel. Maak de belangrijkste punten dus opvallend en gebruik tussentitels, opsommingstekens en vetgedrukte woorden om de aandacht te trekken.
 • Zorg voor een call-to-action: Sluit de tekst af met een duidelijke call-to-action. Dit kan bijvoorbeeld een uitnodiging zijn om contact op te nemen, een product te kopen of meer informatie te lezen.
  .

Hulp nodig met jouw WordPress site?

Hoe schrijf je een goede webtekst

Als je toe bent aan een nieuw WordPress webdesign, dan ben je bij mij aan het juiste adres! Ik ben een freelance webdesigner, gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van WordPress-websites.

Mijn diensten als webdesigner omvatten het volledige proces van webdesign, vanaf het ontwerpen van het concept tot het opleveren van een volledig functionele en effectieve website.

Met mijn uitgebreide kennis van WordPress en SEO (zoekmachine optimalisatie), kan ik jouw website aantrekkelijker maken voor jouw doelgroep en tegelijkertijd meer verkeer genereren vanuit zoekmachines. Neem contact met mij op en laten we samen jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau tillen!

Tjeerd Engel
Gespecialiseerd in WordPress &  SEO

.

Offerte opvragen

.

Hoe schrijf je een goede webtekst?

Door Tjeerd Engel

Als freelance webdesigner uit Friesland, help ik bedrijven met het opzetten, verbeteren en/of onderhouden van hun WordPress website en SEO. Mijn 22 jaar kennis en ervaring als Internet Marketeer pas ik toe bij het bouwen van nieuwe WordPress websites en zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk jij als ondernemer meer uit jouw website te kunnen halen of vind jij WordPress ingewikkeld? Dan kan ik je helpen. Wil je weten hoe? Stuur mij dan een e-mail: info@tjeerdengel.nl of bel mij via 06 - 119 52 361